Boost Immunity Naturally
turmeric is a spice without using it dish won't be complete; it is commonly used in most of the Asian food. The most important ingredient found in turmeric is curcumin and also rich in antioxidants, which helps to boost immunity power naturally and prevents cancer and heart ailment
Ginger used as the main component found in a variety of dishes, mainly Non-veg items and in teas. Ginger is rich in anti-inflammatory and antioxidants, which helps to boost immunity power and also fights against cough, lowering cholesterol level, prevents from morning sickness, sore throat, and other inflammatory illnesses.
Garlic has healing properties which help to prevent cold or flu and other illness and also fights against stomach cancer, colon cancer, to lower high blood pressure and reduce the risk of Heart Disease. The compound present in Garlic is known as allicin, which has immune-boosting properties.
green tea teas are packed with flavonoids, both green and black teas. Green tea is a good source of epigallocatechin gallate, or EGCG, and antioxidant. ECGC present in the green tea helps to boost the immune system, EGCG is a compound which will be preserved in green tea, either it is not steamed, nor it is fermented. EGCG present in black tea will be destroyed when it goes on the fermentation process.
हल्दी एक ऐसा मसाला है जिसके उपयोग के बिना पकवान पूरा नहीं होगा; यह आमतौर पर ज्यादातर एशियाई भोजन में उपयोग किया जाता है। हल्दी में पाया जाने वाला सबसे महत्वपूर्ण तत्व कर्क्यूमिन होता है और यह एंटीऑक्सीडेंट से भी भरपूर होता है, जो प्राकृतिक रूप से प्रतिरक्षा शक्ति को बढ़ाने में मदद करता है और कैंसर और दिल की बीमारी से बचाता है
अदरक का उपयोग विभिन्न व्यंजनों में पाए जाने वाले मुख्य घटक के रूप में किया जाता है, मुख्य रूप से नॉन-वेज आइटम और चाय में। अदरक विरोधी भड़काऊ और एंटीऑक्सिडेंट में समृद्ध है, जो प्रतिरक्षा शक्ति को बढ़ाने में मदद करता है और खांसी के खिलाफ भी लड़ता है, कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम करता है, सुबह की बीमारी, गले में खराश और अन्य भड़काऊ बीमारियों से बचाता है।
लहसुन में हीलिंग गुण होते हैं जो ठंड या फ्लू और अन्य बीमारी को रोकने में मदद करते हैं और पेट के कैंसर, पेट के कैंसर के खिलाफ लड़ते हैं, जिससे उच्च रक्तचाप कम होता है और हृदय रोग का खतरा कम होता है। लहसुन में मौजूद यौगिक एलिसिन के रूप में जाना जाता है, जिसमें प्रतिरक्षा बढ़ाने वाले गुण होते हैं।
हरी चाय चाय flavonoids के साथ पैक की जाती है, दोनों हरी और काली चाय। ग्रीन टी एपिगैलोकैटेचिन गैलेट या ईजीसीजी और एंटीऑक्सिडेंट का एक अच्छा स्रोत है। ग्रीन टी में मौजूद ईसीजीसी प्रतिरक्षा प्रणाली को बढ़ावा देने में मदद करता है, ईजीसीजी एक यौगिक है जिसे ग्रीन टी में संरक्षित किया जाएगा, या तो इसे स्टीम नहीं किया जाता है, न ही इसे किण्वित किया जाता है। काली चाय में मौजूद ईजीसीजी किण्वन प्रक्रिया में जाने पर नष्ट हो जाएगा।


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